Hieronder een heerlijk recept voor stamppot zonder aardappel maar met bloemkool! Het is een vegetarisch recept (minder dierenleed, beter voor het milieu en voor je gezondheid) maar indien je wil, kun je het vega gehakt vervangen door mager gehakt.
Ingrediënten voor 4 personen
• handje Geschaafde amandelen
• Scheutje magere melk
• Snuf nootmuskaat
• Peper en zout
• Olijfolie
Gehaktballetjes
• 350 gram vegarulgehackt
• 1 teentje knoflook
• 1 tl komijn
• 1 tl chilivlokken
• 1 tl oregano
o Zout
1. Hak de knoflook fijn en voeg dit bij het gehakt. Voeg de komijn, de chili, de oregano en wat zout toe en meng het goed door elkaar. Draai er gehaktballetjes van ter grootte van een golfbal. Bak de gehaktballetjes op een zacht vuur rondom bruin in wat olijfolie.
2. Snijd de bloemkolen in roosjes. Was ze en kook ze in 10 minuten gaar in ruim water met zout. Giet de bloemkool af. Voeg een scheutje magere melk toe en stamp de bloemkool tot stamppot. Je kunt het ook pureren voor een zachtere en gladdere structuur, maar imet een beetje bite is ook lekker!
2. Snijd de bloemkolen in roosjes. Was ze en kook ze in 10 minuten gaar in ruim water met zout. Giet de bloemkool af. Voeg een scheutje magere melk toe en stamp de bloemkool tot stamppot. Je kunt het ook pureren voor een zachtere en gladdere structuur, maar imet een beetje bite is ook lekker!
3. Breng de stamppot op smaak met een flinke snuf nootmuskaat en wat peper en zout. Hak de rucola grof en snijd de zongedroogde tomaatjes in stukjes. Meng dit door de bloemkoolpuree.
4. Rooster het amandelschaafsel kort in een droge koekenpan. Garneer de bloemkool stamppot met het schaafsel.
Serveer de stamppot bloemkool met de gehaktballen.
Eet smakelijk!